Amennyiben nem olvastad akkor itt pótolhatod: https://merkbau-ws2.vectorcloud.eu/blog/a-gipszkartonozas-mint-a-modern-epiteszet-egyik-legkedveltebb-megoldasa-1-resz/

Ha olvastad akkor tarts most velünk, mert végig vesszük a kartonozás folyamatát lépésről- lépésre. Az állmennyezetre egy későbbi blog bejegyzésben térünk ki. 

Először is fontos tudni, hogy a kartonozást akár mi magunk is csinálhatjuk, de akkor számoljunk azzal, hogy időben jóval tovább nyúlhat el a folyamat.

Nulladik lépésként ellenőrizzük a falakat, ahova fel szeretnénk rögzíteni a profilokat. Válasszuk ki a megfelelő fajta kartont hiszen nem mindegy, hogy egy vizesblokkos helységbe impregnált vagy sima gipszkartont rakunk fel!

Jelöljük fel a gipszkartonprofilok helyét majd vágjuk le a nekünk szükséges méreteket.

Mielőtt felfúrnánk az UW profilokat a mennyezetre vagy a födémre előtte ragasszuk fel a szigetelő szivacscsíkot a profilok aljára, és ez után rögzítsük. A fúrási pontok között 60-80 centiméter távolságot kell hagynunk.

Az UW profilokba illesztjük bele a CW-ket így egy stabil vázat fogunk kapni.

Ezek után méretre vágjuk a karton lapokat. Bejelölhetjük a nekünk a méreteket ácsceruzával, illetve egy fém profillal is. Fűrésszel vagy fűrészlappal végig vághatjuk azonban, ha rendelkezünk speciális gipszkartonlap fűrésszel akkor még pontosabb eredményt tudunk elérni.

A következő lépésként felrakjuk a táblákat a profilokat. Ezeket a gipszkarton csavarokkal rögzítjük. Fa vázra rögzítéskor 20 mm-es, fémvázra rögzítésnél 10 mm-es gipszkartoncsavart használjunk.

Miután felcsavaroztuk a táblákat azok után rakjuk fel az élvédőket. A belső sarkokba használjuk papírszalagot vagy alumínium szállal erősített bandázsszalagot.

Azért fontos, hogy megfélően élvédőzzük a falakat mert így elkerülhetőek a kirepedezések és kevésbé lesznek sérülékenyek a külső fizikai behatások ellen (például porszívózás közben a porszívóval leverjük a fal sarkát).

Következik a hézagok kitöltése. Először hosszanti irányba fel kell ragasztani a hézagerősító szalagot. Figyeljünk arra, hogy a hézagoló anyagot préseljük át a szalagon. A csavaroknál fontos arra figyelni, hogy pontosan egy síkba tekerjük be a kartonba, mert ha túl mélyre vagy kilóg a csavar feje akkor a glettelés nem lesz egyenletes.

Ezek után jön a glettelés.

A csiszolást végezhetjük kézi csiszolórács segítségével vagy speciális csiszológéppel. Vigyázni kell arra, hogy a hézagerősítőszalagot ne sértsük meg.

Az utolsó lépésként pedig a festés következik.

Ha tetszett, akkor kövesd a blogunkat a továbbiakban is.