A gipszkartont alapvetően 3 fal típusra alkalmazhatjuk. Előtétfalat, válaszfalat, és álmennyezetet készíthetünk belőle.

Először kezdjük az előtétfallal.

Az fal feladata lehet hangszigetelés, a meglévő fal minőségi hibáinak eltakarása, a szerelvények eltüntetése, hőszigetelés.

Amennyiben a fal nem egyenes akkor, ezzel könnyen kiigazíthatjuk a görbületet, ezzel sokkal esztétikusabbá téve a falat.

A szerelvények eltüntetése elsősorban esztétika szempontból fontos, senki se szereti a logó kábeleket nézni. Az előtét fallal könnyen el lehet tüntetni a nem kívánt kábel dzsungelt.

Alkalmas még a falak szigetelésére. Itt beszélhetünk a hő és hangszigetelés céljából telepített kartonokra. Fontos kiemelni, hogy magában a karton nem szigetel olyan jól ezért javaslunk mögé valamilyen szigetelő anyagot. Elsősorban Rockwool Airrock ásványgyapotot javaslunk.

A válaszfalakat már egy korábbi blogbejegyzésben kiveséztük, ha érdekel akkor olvasd el itt. (link elhelyezése)

A következőkben említünk pár szót a mennyezetről. Ezt alapvetően akkor alkalmazzuk amikor túl nagy a belmagasság és nem szeretnénk fölösleges területek fűteni. Ilyenkor a túl magas mennyezetet úgymond „lezárjuk”. A telepítéshez szükség lesz CD és UD profilikra, direkt függesztőkre, valamint kereszt összekötőkre. Az UD profilokat szigetelőcsíkkal és csavarokkal rögzítjük a falhoz (a csavarokat kb. 50 centire fúrjuk egymástól). A CD profilokat direkt függesztővel rögzítjük a plafonhoz.

A következő sor CD-t merőlegesen rakjuk fel az előzőre és kereszt összekötővel összekapcsoljuk őket, illetve ennek a sornak a végét beleillesztjük az UD profilba. Majd kötésben felrakjuk a táblákat. Hézagerősítő szalaggal kihúzzuk a hézagokat majd a glett anyagot átpréselve rajta eltüntetjük őket.

Nem csak falakat vagy mennyezetet lehet csinálni, hanem trendi lakáskiegészítőket. Ilyen amikor a lámpákat egy gipszkarton dobozba helyezzük el. Ez nem csak díszítő szerepet tölt be hanem eltakarja a szerelvényeket és a kábeleket is.

Amennyiben tetszett a bejegyzés, akkor kövess minket Facebook oldalunkon is