A hideg beálltával megérkeztek az első téli számlák, amik sajnos a megemelt rezsi díjak miatt igen sok ezer forinttal csökkentik a családi költségvetést. Azért, hogy ezeket a nagy költségeket elkerüljük, a jövőben az egyik legoptimálisabb megoldás az ingatlanunk hőszigetelésének korszerűsítése. A befektetett pénz a mostani árak mellett gyorsan meg fog térülni, így akár el lehet majd kezdeni spórolni a nyári vakációra. Azért, hogy tisztában legyetek a választékkal, szeretnénk nektek bemutatni a szigetelési fajtákat. Több részben fogjuk taglalni a különböző részeket. Amennyiben kíváncsiak vagytok, tartsatok velünk!

A mai részben először az EPS lapokkal történő szigetelést vesszük górcső alá.

Számítások alapján általában a hő 25-30%-a a falon át távozik, ezért nagyon fontos ezek megfelelő szigetelése. A külső hőszigetelés talán a legismertebb és legelterjedtebb módja a hőveszteség csökkentésének. Ilyenkor a külső falat egy plusz réteggel takarjuk le, ezzel is növelve ingatlanunk hőtartó képességét. Egy úgynevezett expandált polisztirol (EPS) lapot rögzítünk fel a falra. Az EPS zárt celláiban levegő található, aminek köszönhetően kiváló hőszigetelési képessége van. A felrakást bízzuk szakemberre, ha el akarjuk kerülni a hőhidak keletkezését. Az EPS lapokat a felrakás előtt célszerű olyan védett helyen tárolni, ahol nem éri csapadék, mert az expandált polisztirol nem vízálló.

A hőszigetelést a felület előkészítésével, tisztításával kell kezdeni, hogy megszabaduljuk a szennyeződésektől. ezután felrakjuk a lábazati indító sínt. Amennyiben a felület nem egyenes, úgy érdemes hézagkiegyenlítő elemet alkalmazni. Felhelyezzük a kezdő sort és a perem-pont módszerrel felragasztjuk. Fontos, hogy a táblákat kötésbe helyezzük el. Miután a felületet lefedtük, azután kezdődhet a dübelezés. Ez történhet műanyag vagy fém tárcsás dübellel attól függően, hogy milyen vastag a polisztirol lap. Ezt követően felhordjuk a rendszerragasztót és beleágyazzuk az üvegszövetet. A száradás után a felületet simára csiszoljuk. Az utolsó fázisban kerül fel a nemes vakolat, ami lehet akril, szilikonos, szilikát fajtájú. 

A következőkben meg fogjuk vizsgálni, hogy mi a különbség a grafitos és a hagyományos EPS lapok között. Tartsatok velünk akkor is!