Az építőipar környezetszennyezése majdnem egy lapon említhető a divat és olajiparéval. Az építőipar és az épületek fenntartása együttesen 39%-át tesz ki a karbonkibocsátásnak a világon.

A 90 legkörnyezetszennyezőbb vállalatból 7 cement gyártással foglalkozik…

Az építőanyagok előállítása is ökológia lábnyomot hagy, amit csak tovább növel a szállítás. Például a cement alapanyagául szolgáló kalcium-karbonátból (CaCO3) a feldolgozás során kalcium-oxid (CaO) és melléktermékként szén-dioxid (CO2) keletkezik, ami így közvetlen módon kerül a légkörbe.

A mai világ mentalitása, a "mindenből egyre többet, egyre nagyobbat" még fokozza az amúgy sem túl rózsás helyzetet.

Láthatjuk, hogy a semmiből felhőkarcolók nőnek ki, zöld területeket irtanak azért, hogy még több épületet tudjanak felépíteni.

 

Miért környezetszennyező az építőipar?

Az alapanyagok előállítása óriási energiát emészt fel emellett nagy mennyiségű üvegház hatású gáz keletkezik. Mivel egy építkezéshez mindenből nagy mennyiség kell, és most még az igények is globálisan soha nem látott szinten vannak, még több káros anyag jut a légkörbe.

Az építőanyagokat általában nem az előállítás helyszínén használják fel, hanem tovább szállításra kerül sok száz vagy akár ezer kilométeres távolságba.

Elsősorban közúti, folyami, tengeri és vasúti szállítási forma a jellemző, illetve ezek kombinációja is lehetséges.

 

Milyen megoldásokat próbál alkalmazni az építőipar?

Az építőipari cégek próbálnak olyan anyagokkal dolgozni, amelyek három elvárásnak felelnek meg:

  1. A felhasználási hely közelében állítsák elő. Ezzel csökkentve a szállítási távolságot.
  2. A gyártás során a lehető legkevesebb gáz, műanyag, és feleleges anyag keletkezzen.
  3. A fel nem használt anyagok legyenek újrahasznosíthatóak, ne pedig a szemétben, környezetben végezzék.

A környezetvédelem mellett a jog alkotók is nagyon határozottan fellépnek. Egyre szigorúbb szabályok vonatkoznak az épületekre és az építési anyagokra.

A technológia fejlődésével a gyártók is törekszenek arra, hogy a termékük egyre környezet barátibbá váljon. Folyamatosan fejlesztenek, új anyagokat dobnak piacra, amelyek kisebb energia befektetéssel és kevesebb károsanyag kibocsátás mellett gyárthatóak.

 

Fontos, hogy miután egy új, felújított épület elkészült, környezetbarát legyen. Ez azt jelenti, hogy a hőszigetelés és a nyílászáró választásnál nagy figyelmet kell fordítanunk a felhasznált anyagok minőségre, tartósságára. Magyarországon 10-ből 8 épület még nincsen jól szigetelve. Ami ahhoz vezet, hogy télen-nyáron több energiát használunk a kívánt lakóklíma megtartásához.

 

Ma már lehetséges a megújuló energia használata egy átlag családi ház esetében is. Erre szolgál a geotermikus energia, napelemek és szélkerekek.

Legközelebb körbe járjuk miért drágultak meg ennyire az építőanyagok, várható-e jelentős árcsökkenés.

 

Amennyiben tetszett a blogbejegyezés, lájkolj minket Facebookon, és iratkozz fel YouTube csatornánkra is.