Ez a szigetelési blog sorozatunk második része amennyiben nem olvastátok az első részt, a hagyományos EPS-ek felhasználásáról kattintsatok ide.

A mai témánk a grafitos EPS körül járása lesz. Tartsatok velünk.

Sokakban felmerül, hogy mi a különbség a hagyományos expandált polisztirol és ennek a grafitos verziója között. A két anyag között a nevében már meg is találjuk a kérdésünkre a választ. A hagyományossal ellentétben grafit adalékokat adnak a laphoz. Ez azért nagyszerű, mert körülbelül 25%-kal nő a hőszigetelési képessége a hagyományos hungarocell laphoz képest. Ez azt jelenti, hogy a grafitos vékonyabb lappal ugyanazt a szigetelés értéket el tudjuk érni, mint a hagyományos vastagabb EPS-sel. Érdekesség, hogy a grafitos hungarocell nyomószilárdsága 100-as ami, azt jelenti, hogy lépésálló EPS-ként is használható, vagyis padlásfödém szigetelésre is tökéletesen alkalmas, illetve padlófűtés lerakása esetén tovább melegen tartja a padlót. Hátrányai között megemlíthető, hogy nyáron könnyebben felforrósodik a sötétebb színéből adódóan így nehezebb vele dolgozni. A gyártók már tettek ez irányokba lépéseket, hogy ezt a problémát kiküszöböljék, még pedig olyan felületkezelővel vonják be a táblákat, hogy az a fényt visszaverje.

Legközelebb a kőzetgyapotot vizsgáljuk meg miként használhatjuk külső hőszigetelési anyagként. Tartsatok velünk, akkor is!