1. padlásfödém (legkisebb költségből megvalósítható, bekerülési értékéhez képest nagy energia megtakarítással)

Felújítás esetén a szigetelés többnyire üveg-, vagy ásványgyapottal készül. Szállítás szempontjából könnyű, kis helyigényű, jó hőszigetelési értékkel bír. A termék csomagolásban a fele-negyede is lehet, mint a kibontott, felhasználásra kész szigetelésnek. Többnyire 5 vagy 10 cm vastagságban, készletről is elérhető. A padlásra érdemes minimum 10 cm vastagságban teríteni, de egy egyszerű ökölszabályként, amennyiben szigetelés van a homlokzaton is, úgy legalább a vastagságának a 2-szeresét (10 cm homlokzat szigetelés 20 cm padlás szigetelés) feltenni.

 

Takarítsuk le a padlásfödémet. Mérjük le a szigetelendő felületet és készítsünk egy tervet a lerakáshoz. Mindig a padlás feljutásának helyétől legtávolabbi ponton kezdjük el. Amennyiben 2 rétegben szigetelünk, úgy egymásra merőlegesen tegyük a szigetelő anyagokat, hogy az átfedéseknél minél kisebb legyen a hőveszteség.

 

Érdemes a szálas szigetelő anyag tetejére páraáteresztő tetőfóliát tenni, hogy a felületét az esetleges huzat, szélmozgás ne lazítsa fel, illetve nedvesség, por ne jusson bele (ezek csökkentik a hőszigetelő képességét).

 

Amennyiben szeretnék a padlásra feljárni, esetleg pakolni, semmiféleképpen se a gyapot szigetelésre rakjuk a TV-s dobozt, vagy a felújításból megmaradt csempéket, mert azok összenyomják, károsítják a szigetelés szerkezetét. Ennek elkerülése érdekben biztosítanunk kell járó vagy fedőfelületet. Készíthetjük a járó és pakoló felületet  a szálas szigetelő anyag helyett keményebb EPS-ből, akár OSB fedéssel, így a Katasztrófavédelem a kéményekhez, a Kábeltévés a csatlakozási ponthoz és ha a vihar kárt okoz a cserepekben, Mi is könnyebben fel tudunk menni megigazítani.