Tetőtér szigetelés

 

Folytatjuk a népszerű szigetelési blog sorozatunkat. Sok témát átjártunk már, de még számos izgalmas területet kell áttekintenünk ahhoz, hogy teljes képet kapjunk magáról a szigetelés folyamatáról.

Mielőtt belevágnánk a mai témánkba és esetleg még nem olvastátok el az előzményeket, akkor azt  itt, tudjátok elolvasni.

Most pedig jöjjön a talán egyik legfontosabb terület: a padlástér szigetelése.

Téli időszakban a nem szakszerűen szigetelt tetőkön a hő 20-30%-a távozik, amit onnan a legkönnyebb észrevenni, hogy a helyesen szigetelt házak, épületek tetején a hó nem olvad el, vagyis nem távozik el a hő a tetőszerkezeten. A tetőszigeteléssel az a célunk, hogy megakadályozzuk a meleg eltávozását. Ezt többféleképpen elérhetjük, most ezeket a módszereket vesszük át.

Az első és talán legegyszerűbb megoldás a padlásfödém leszigetelése. Ilyenkor valamilyen gyapotot (ez lehet üveg- vagy ásványgyapot) terítünk le padlásunk aljára ezzel megakadályozva a hőveszteséget. A kőzetgyapot szigetelések általában táblás kiszerelésben kaphatóak, így egyfajta könnyebbség lehet, hogy csak a sarkok beszabásánál kell vágnunk. Ezen kívül a kőzetgyapot nagyszerű hőszigetelő, páraáteresztő képessége kimagasló, kitűnő hangszigetelő, nem éghető. A másik megoldási eszköz az üveggyapot, amik általában tekercses kialakításban kaphatóak. Környezet kímélőek és könnyűek. Felhelyezésük igen egyszerű folyamat, hiszen csak egymás mellé kell helyezni a lapokat vagy a tekercset ki kell tekerni és hagyni, hogy az eredeti állapotát visszakapja. Telepítés során javasolt kesztyű és maszk használata, hiszen az anyag a bőrrel érintkezve irritációt okozhat. A szigetelési megoldások közül ez a legolcsóbb, ennek ellenére az egyik leghatékonyabb.

Amennyiben érdekelnek további szigetelési tippek tartsatok velünk legközelebb!