A magyar kormány 2022.08.01.-től új díjszabást vezetett be a gáz és villany árazásában az ország területén. Átlagos fogyasztás alatt az áramnak 36 Ft/kWh az ára míg a gáznak 102 Ft/m3. Az átlagfogyasztás az áramnál évente 2523 kWh ez 1 hónapra lebontva 210 kWh-t jelent. A gáznál ez 1729 m3-t jelent egy évre vonatkozóan és 144 m3-t havonta. Azok a háztartások, melyeknek fogyasztása túllépi ezt, azoknak az úgynevezett „lakossági piaci árat” kell fizetniük. A díjszabás ezeknél úgy alakul, hogy 1m3 gáz 747 Ft és 1kWh áram 70,1 Ft.

Azért, hogy az emelkedett árakat elkerüljük, az ingatlanjainkat energetikailag korszerűsíteni szükséges.  A rendelkezésre álló adatok szerint Magyarországon a házak 5%-10%-a tekinthető megfelelőnek energiahatékonyság szempontjából. Sajnos a korszerűtlen házaknak még magasabb lesz a rezsiköltségük, hiszen lényegében nincsen fizikai gátja annak, hogy a hő ne szökjön ki az ingatlan belső területeiről, illetve olyan tereket is fűtűnk indokolatlanul, amikre nincs is szükségünk, mint pl: padlás.

A gáz költségek csökkentésének leghatékonyabb módja a szigetelés. A szigetelésnek megannyi fajtája van. Mi most segítünk nektek eligazodni melyiket milyen helyre és mikor érdemes lerakni vagy felrakni.

Észben kell tartsuk a meleg levegő egyik legfontosabb tulajdonságát az pedig a mozgásának az iránya. A meleg levegő mindig felfele szál! Ennek eredményeként a hő 20%-30%-a is távozhat a födémen és a padláson keresztül. Az energiatakarékos házak egyik jellemzője az alaposan szigetelt födém. A javasolt szigetelőanyagok ebben az esetben a tekercses ásvány- és üveggyapot (pl: Izocam, Isover, Rockwool Multirock). Egyszerűen leteríthető és vágható, így a hézagokat könnyen elfedhetjük vele. Azért, hogy a szigetelés minél hosszabb ideig megőrizze az állapotát, a fóliák használata elengedhetetlen. A szigetelés alá párazáró fóliát szoktak használni a lecsapódó pára ellen, illetve a tetejére egy pára áteresztőt, ami megóvja a szigetelést a külső környezeti behatásoktól. Miután a tekercset leraktuk nem ajánlatos rá semmit se pakolni.

A falak külső szigetelésével is tudjuk csökkenteni a rezsiköltségeinket. Ahány ház, annyi szokás tartja a mondás, ami tökéletesen helytálló a szigetelésekkel kapcsolatban is. Választhatunk speciális ásványgyapotot, ami vakolható (Rockwool Frontrock), hagyományos polisztirolt (H80) vagy esetleg grafitosat. A lábazatokra pedig az XPS (Fibrostir) javasolt. Csak az egyénen múlik, hogy mit választ. Fontos azonban megjegyezni, hogy figyelembe kell venni a fal vastagságát a fal anyagát. A külső falszigeteléssel megakadályozzuk, hogy a hideg közvetlenül a falon „találkozzon” a meleg levegővel. Szigetelés nélkül a nehezen felmelegített falazat gyorsan kihűl, vagyis lényegében több gázt kell használnunk, hogy ugyanazt a hőmérsékletet fenn tudjuk tartani, ami növeli a rezsit. A szigetelés megakadályozza azt, hogy a hideg levegő közvetlenül érintkezzen a fallal így az fel tud melegedni, és nem fog gyorsan kihűlni.

A megfelelő minőségű nyílászárókkal is csökkenteni lehet a rezsi költségeket. Sokan emlékeznek még azokra az időkre, amikor nagyszüleink télen az ablak elé pokrócokat raktak, plédeket, törölközőket tettek az ablakok elé, hogy a hideg ne jöjjön be a lakótérbe. Ezek azok a megoldások, amik ma biztos nem segítik elő a hatékony melegfelhasználást. A mai modern nyílászárók illesztései sokkal pontosabbak, mint a 20-30 évvel ezelőttiek, jóval korszerűbb anyagokból készültek, amik jobban szigetelnek. Viszont a minőségi nyílászárók se érnek semmit, ha nem megfelelően vannak körbe szigetelve. A jól szigetelt ablakokkal akár 15%-30%-kal is csökkenhet a felhasznált fűtési energia. Erre a legmegfelelőbb hab a Penosil All Season amivel a nehezen elérhető repedések is könnyen kifújhatóak.

A szigetelések mellett persze egyszerű házi praktikákkal is tudunk védekezni a magas rezsi költségek ellen. Az egyik ilyen a redőny használata. Téli napokon nappal ajánlatos a redőnyt felhúzni és beengedni a napenergiáját, este pedig lehúzni ezzel is gátat szabva a hidegnek. A használatlan helységeket ne hűtsük ki teljesen, hanem tartsunk bennük egy minimális hőfokot mert onnan kisebb energia igénnyel tudjuk később felmelegíteni mintha 0-ról kellene felfűteni. Ne helyezzünk semmilyen bútort a fűtőtest elé, mert a bútor átveszi a meleget, de sokkal rosszabb hatékonysággal sugározza azt.

A leghatékonyabb megoldás természetesen a szigetelés, viszont a legdrágább is, de azon túl, hogy csökkenti a ház energiabefektetését más hosszútávú előnyökkel is jár. Az egyik, hogy az ingatlan értékét jóval megnöveli, illetve a esztétikailag is sokkal előnyösebbek. Amennyiben tetszik a Blog sorozatunk kövess minket Facebookon és YouTube-on is.